Mi a különbség a pixel és vektorgrafika között?

Mi a különbség a pixel és vektorgrafika között?

webandesign.hu mi_a_különbség_pixel_és_vektorgrafika_között

pixel és vektorgrafika érthetően

Sokszor találkoztunk már azzal a problémával, hogy egy ügyfél nem rendelkezik a grafikai anyagaik (pl: logó, névjegykártya) vektoros formátumával, a nyomda visszadobja a küldött anyagot, és nem értik a különbséget a pixel és vektorgrafika között. 

Ebben a cikkünkben körbejárjuk a pixel és vektorgrafika lényegét, elmagyarázzuk, hogy mi a különbség a kettő között, hogy miért fontos a megfelelő formátum és mikor melyiket alkalmazzuk.

pixeles grafika

Lényege, hogy a képek kis, négyzetes pontokból tevődnek össze, ezeket nevezzük képpontoknak (angolul pixeleknek). Minden egyes pixelnek megvan az adott színe, a sok pixel (képpont) együtt alkotja az összképet.

A pixel alapvetően 
a legkisebb szerkeszthető alkotóeleme a képnek. Minél több pixelből áll egy kép, annál nagyobb a kép felbontása és pontossága. Ha a kép kevesebb pixelből áll, akkor rosszabb a minősége, sokkal szegényebb részletgazdagságot jelent és a pixeles kép nagy hátránya, hogy nem nagyítható minőségromlás nélkül (ellentétben a vektoros grafikával). 

Ezért fontos a nyomtatásra szánt képeknél már a tervezéskor figyelembe venni a megfelelő felbontást, a képek minőségét és méretét. Lehet stock fotókat alkalmazni vagy saját képeket egyaránt, viszont érdemes a saját képeknél egy profi fotósra bízni a munkát, mivel az így készült képek jó minőségűek, melyek növelik a felhasználói élményt és kiválóan tükrözik vállalkozás arculatát. 

pixeles pingvin

A következő videó Adobe Photoshopban készült. A pingvinre nagyítva látjuk a kép alkotórészeit,
a négyzet alakú pixeleket és azt is, hogy minden egyes pixelnek megvan az adott színe, ezek együtt alkotják a kép egészét.

Pixeles fájlformátumok

pár pixelgrafikus képszerkesztő program

Mikor használjuk

VEKTOROS GRAFIKA

Lényege, hogy nem pixelekből/képpontokból áll, hanem matematikai képleteken keresztül geometriai alakzatokból (körökből, négyszögekből, sokszögekből, pontokból, egyenesekből, görbékből, stb…) tevődik össze. Egyik legnagyobb előnye, hogy az alakzatok nem lementett képpontok formájában tárolódnak, hanem az alakzatokat kirajzoló képletekkel. Ennek eredményeként egy vektoros grafika gyakorlatilag végtelenségig kicsinyíthető és nagyítható minőségromlás nélkül, mégpedig úgy, hogy a formák határai teljesen élesek maradnak. 

vektoros pingvin

A következő videó Adobe Illustratorban készült. A Photoshopban készült videóval ellentétben itt ha bele nagyítunk a képbe, látjuk a pingvinünk éles határait és a geometriai formákat, amiből rajzolva van.

vektoros fájlformátumok

pár vektorgrafikus képszerkesztő program

Mikor használjuk

Természetesen egy szórólapnál, plakátnál, étlapnál, itallapnál stb. használt képeket nem tudunk vektoros formátumba helyezni. Viszont egy vektoros programban (pl: Adobe Illustrator) használhatunk vektor és pixelgrafikai elemeket is egyaránt, a legfontosabb, hogy figyelnünk kell az adott képek felbontására és arra, hogy a pixeles képek megfelelő méretűek és minőségűek legyenek. 

Honnan tudhatod, hogy vektoros formátumban van az adott anyag?

Egyik jel, hogy a megfelelő fájl formátumban van (pl: Ai, Eps, Pdf), de ez sem jelenti 100%-osan biztosan.
Ha biztosra szeretnénk menni, szükségünk lesz egy vektorgrafikus szoftverre (pl: Adobe Illustrator).
Miután megnyitjuk a fájlt, nagyítsunk bele, az adott grafikai elembe és ha nem jelenik meg pixelesen (kis képkockákban), hanem éles a határa akkor szinte biztos, hogy vektoros az adott anyagunk.

Mit tegyek, ha nincs meg vektoros formátumban?

Nem tudunk mit tenni, vektorizálni kell. Azaz egy grafikus újra rajzolja vektorosan valamilyen erre alkalmas programban (estünkben Adobe Illustrator). Ha egy logóról beszélünk, akkor mindenképp fontos megtenni ezt a lépést, hiszen egy olyan alapvető grafikai eleme a cégnek, amire mindig szükség van. Az ára változó, függ a bonyolultságtól, de általában nem szokott egy grafikai tervezés árába kerülni, hiszen itt nincsen kreatív folyamat.

általunk leginkább kedvelt oldalak ahonnan legálisan tölthetsz le
képeket és vektoros anyagokat:

Iratkozz fel

Szeretnél további érdekes cikkeket olvasni arculattervezés,
weboldal készítés és online marketing témákban?
Iratkozz fel értékes tartalmainkért!

Iratkozz fel

Szeretnél további érdekes cikkeket olvasni arculattervezés, weboldal készítés és online marketing témákban?
Iratkozz fel értékes tartalmainkért!

olvass tovább

olvass tovább