12 ok, hogy miért rossz választás az Ingyenes weboldal készítés

12 ok, hogy miért rossz választás az Ingyenes weboldal készítés

12 OK, HOGY MIÉRT ROSSZ VÁLASZTÁS AZ INGYENES WEBOLDAL KÉSZÍTÉS

ingyenes weboldal készítés

Amikor egy új weboldal létrehozásáról van szó, sokak számára csábító lehet az ingyenes weboldal készítés gondolata, hiszen úgy vélik, hogy ez költségeket csökkenthet az induló vagy már működő vállalkozásuk számára. 
Ez lehet így is van a kezdetekben, de a valóság azt mutatja, hogy hosszútávon ez kidobott idő és energia

Felmerül ilyenkor az a kérdés is, hogy mégis miért jó egy webhelyszolgáltató cégnek ingyenesen biztosítani ezeket a szolgáltatásokat? A cikkben erre is kitérünk, illetve átbeszéljük azt a 12 okot, hogy miért nem jó választás az ingyenes weboldal készítés!

1. szakmaiatlan domain név

Az ingyenes weboldalhoz általában jár egy ingyenes domain is, melynek legnagyobb hátránya, hogy ez általában a szolgáltató aldomainje, ami azt jeleneti, hogy domain nevünkben megjelenik a szolgáltató neve is. A mi esetünkben ez így nézne ki: webandesign.hu helyett az lenne, hogy webandesign.szolgáltatódomain.hu.

Gondoljunk csak bele, ez hogyan itélné meg a mi vállalkozásunkat és szolgáltatásainkat. 
Te egy ilyen cég szolgáltatásait szívesen választanád? Mennyire lenne hiteles számodra ez a cég? 
Az biztos, ha komoly, profittermelő weboldalt szeretnénk, akkor mindenképp érdemes saját domaint használni. 

Ha nem vagy tisztában azzal, hogy mi az a domain név és tárhely, akkor olvasd el a gyakran ismételet kérdéseket.

2. kevés tárhely

A tárhely tekintetében biztosak lehetünk abban, hogy az ingyenes weboldalunkhoz egy minimális tárhelyet fogunk kapni, ami azt jelenti, hogy ez valószínűleg hosszútávon nem lesz elgendő számunkra és ha bővíteni szeretnénk ezt a szolgáltatást, fizetnünk kell érte. 

3. lassú weboldal

A legtöbb ingyenes webhelyszolgáltató általában több száz weboldalt helyez el ugyanazon a szerveren. Így okkal várhatjuk azt, hogy a weboldalunk alacsony sebességgel fog betöltődni és olykor adódhatnak elérési gondok és egyéb korlátozások. Egy lassú weboldal pedig rossz felhasználói élményt eredményez és SEO szempontjából sem kedvező.

4. zavaró reklámok és Hirdetések

Az ingyenes webhelyszolgáltatók nagy részét a hirdetések támogatják, azaz az ingyenes szolgáltatásokért cserébe weboldalunkon különböző reklámokat és hirdetéseket fognak elhelyzeni. Ez egy részről sokszor zavaró és tolokadó, de másik nagy hátránya, hogy ez akár a legnagyobb versenytársunk hirdetése is lehet! Ami nagyban ronthatja vállakozásunk és szolgáltatásunk megítélését.

5. korlátozott design

Az ingyenes weboldal készítés gyakori problémája, hogy nem rendelkeznek egyedi designnal, mivel csak a rendelkezésre álló mintákból lehet válogatni, így könnyen előfordulhat az is, hogy adott szektoron belül kettő vagy több egyforma weboldal készül el. Ellentétben egy saját üzemeltetésű weboldallal – legyen szó egy WordPress oldalról – ahol már több ezer WordPress téma közül lehet választani vagy egy egyedi programozott honlapról.

6. korlátozott számú oldalak

Nem túl meglepő, hiszen nem várhatjuk el, hogy végtelen mennyiségben ingyen hozhassunk létre akár mennyi aloldalt honlapunkon. Ahogy az ingyenes tárhelyünket, úgy az ingyen létrehozható oldalak számát is korlátozzák, és ha további oldalakat szeretnénk hozzáadni, akkor fizetnünk kell érte. 

7. funkciók hiánya

Ezeknél a weboldalaknál kénytelenek vagyunk elfogadni azt a tényt, hogy a lehetőségek korlátozottak. Mivel nem fizettünk semmit érte, így nem várhatjuk el, hogy bizonyos “extra” funkciók elérhetőek legyenek.

Ilyen “extra” funkciók lehetnek például:

  • térkép beillesztése,
  • különböző fizetési rendszerek integrálása,
  • testreszabható emailek beállítása,
  • külöböző marketing rendszerek integrálása.
12 OK, HOGY MIÉRT ROSSZ VÁLASZTÁS AZ INGYENES WEBOLDAL KÉSZÍTÉS

8. Nincsenek biztonsági mentések

Az ingyenes weboldal készítés egyik nagy hátránya, hogy nincs rendszeres biztonsági mentés. Nem készítenek biztonsági másolatot az oldalról és adatokról, és ha valami rossz történik a weboldalunkkal, nincs mód az adatok helyreállítására.

9. ügyfélszolgálat hiánya

Sajnálatos módon ha, valami probléma adódik a weboldalunkkal, akkor nem várhatjuk el, hogy segítséget és támogatást nyújtsanak nekünk ingyen, de természetesen pénzért elérhetőek ezek a szolgáltatások, de akkor már nem is ingyenes az az ingyenes weboldal.

10. SEO, azaz a Keresőoptimalizálás hiánya

Manapság már mindenki tudja, hogy egy weboldal mit sem ér látogatók és vásárlók nélkül.  

A keresőoptimalizálás lényege, hogy egy weboldal – bizonyos szavakra és kifejezésekre – a találati lista adott helyeire, optimális esetben az első helyre kerüljön. Egy SEO szakember által optimalizált új weboldal – jó esetben is – a google találati listának csak a 2-3 lapján helyezkedik el. Azaz kezdetekben a weboldalak túlnyomó többsége, közel 95% – a, nem fog megjelenni a Google találatok első oldalán.

Ezáltal gondolhatjuk, hogy egy weboldalkészítésben laikus, kezdő ember mennyire tud ennek eleget tenni, mennyire fogja követni a Google iránymutatásait és mennyi potenciális ügyféltől és vásárlótól fog elesni.

11. Eladhatják adataidat

Ha nem fizetsz érte, akkor te vagy a termék. Ezeknek a webhelyszolgáltatóknak valamilyen módon pénzt kell keresniük, hogy fent tudják tartani magukat. Így például eladhatják e-mail címedet, a weboldalad címét és egyéb adatait más vállalatoknak. Ezek a feltételeik, amelyeket senki sem olvas el és amelyek teljes jogi mentességet biztosítanak számukra.

12. bármikor eltűnhetnek

Az ingyenes weboldal készítést biztosító társaságok bármikor dönthetnek úgy, hogy felszámolják vállalkozásukat és nem üzemelik tovább a weboldalakat. Egyszerűen leállítják a szervereiket és a tulajdonosok elveszítik honlapjaikat és annak minden adatát. Ez ellen pedig nem sok minden tehetünk, hiszen szolgáltatási feltételeik teljes jogi védelmet biztosítanak számukra.

Ha komoly szándékaink vannak egy új weboldallal, ha szeretnénk több vásárlót, látogatót szerezni vagy bővíteni az ügyfélkörünket, semmi esetben se válasszunk egy ingyenes weboldalt.

Természetesen ha nincs jelentősebb tervünk, kizárólag csak blogolni szeretnénk vagy csupán hobbiból akarunk weboldalt készíteni, egy ingyenes weboldal megfelelő lehet számunkra.

De egy felelősségteljes vállalkozóként nem vérezhetünk el már az online térbe való belépés kezdetén. 
És ne felejtsük el, hogy ezek a webhelyszolgáltatók alapvetően nem biztonságosak és nem ingyenesek, mert ha bármilyen alapvető plusz funkcióra szükségünk van fizetnünk kell érte, és sok esetben nagyobb felárral dolgoznak, mintha a saját oldalunkat fejlesztenénk. 

Iratkozz fel

Szeretnél további érdekes cikkeket olvasni arculattervezés,
weboldal készítés és online marketing témákban?
Iratkozz fel értékes tartalmainkért!

Iratkozz fel

Szeretnél további érdekes cikkeket olvasni arculattervezés, weboldal készítés és online marketing témákban?
Iratkozz fel értékes tartalmainkért!

olvass tovább

olvass tovább